A románok is kiakadtak a magyar szurkolók Rózsa Sándor-os koreójára a szerbek elleni meccsen

A román sajtó szerint azonban nem véletlen, hogy az alföldi betyárvezér alakját idézték meg Budapesten. A bukaresti Prosport sportportál vasárnap közölt cikkében a legismertebb magyar betyár életútjának bemutatása közepette azt állítja: a gesztus mögött az húzódik meg, hogy Kossuth utasítására az 1848-as szabadságharc idején Rózsa Sándor szabadcsapata a szerbek ellen is harcolt a Délvidéken.(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/sport/a-roman-es-a-szerb-media-tudni-veli-miert-rozsa-sandorral-bijesztgettekr-a-magyar-szurkolok-a-szerbeket

A románok szerint, ezért büntetni kellene egy magyar szövetséget mert ez az élő kép, sértő volt Romániára és Szerbiára nézve is.. Mivel a Nagy Magyarországos jelkép miatt sem büntették a magyarokat, úgy gondolják ezért mindenképpen kellene.. az UEFA-nak lépni kellene..

A magyarok nem fogták vissza magukat: a Kolozsvárt rettegésben tartó rabló a magyar–szerb mérkőzés díszletében című, bombasztikusnak szánt cikkében a Prosport idézi Vasile Lechinţan történészt, aki szerint a később a szamosújvári börtönben elhunyt Rózsa Sándor 17 betyárjával lovakat lopott a kincses városban. Hasonló hangnemben tér ki a betyáros élőképre az Adevărul napilap is, amely portálján közölt cikke címében „provokáló díszletnek” nevezi a Rózsa Sándor arcképét és a tőle származó idézetet ábrázoló molinót.

Erre a következtetésre jut a magyar szurkolók díszletét „ellentmondásosnak” nevező Gazeta Sporturilor is. Az egyetlen román sportnapilap honlapján vasárnap közölt cikk szintén úgy látja, hogy az 1848-as szabadságharc és forradalom idején a szerbek ellen aratott diadalai miatt esett a választás Rózsa Sándorra. Ezzel egy időben a szerb sajtó többnyire tárgyilagosan számolt be a betyáros élőképről a szombat esti selejtezőmérkőzésról szóló tudósításokban.(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/sport/a-roman-es-a-szerb-media-tudni-veli-miert-rozsa-sandorral-bijesztgettekr-a-magyar-szurkolok-a-szerbeket#)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük